gambar adalah dari blog mat gebu . peace :)
ok kali ni resepi pavlova. manis sangattt.. tapi adik-adik dengan mama suka. ok mcm biasa resepi adalah hasil carian dari blog-blog yang superb. resepi ni dari blog mat gebu . buat nye pun mudah. x susah.. bahan pun bahan yang x cerewet.
bahan-bahan :
150 gram putih telur ( lbh kurang 4 biji)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka
1/2 camca teh esen vanilla (optional)
1/2 cawan whipping cream ( kalau lebih boleh simpan)
buah-buahan
cara - cara :
1. pukul 4 biji putih telur dengan stan mixer. pukul sampai berbuih. ( pastikan semua peralatan adalah kering
dan sedikit pun tidak bercampur dengan kuning telur.
2. masukkan gula sedikit demi sedikit. sampai habis.
3. putar sehingga berkilat. meringue yang jadi x kan jatuh kalau di terbalikkan.
4. masuk tepung jagung, esen vanilla dan cuka dalam adunan. kacau guna spatula.
5. ambil loyang dan letak baking paper. lukis bulatan. ikut suke besar mane. terbalik kan baking paper tu.
6. letak meringue atas baking paper yang dilukis tadi.
7. panaskan oven 150c dlam 15 minit. lepas tu turunkan suhu 140c. bakar smpai masak. (depend pd oven).
biar pavlova tu sejuk dalam oven baru keluarkan.
8. pukul whipping cream sehingga kembang. ambil spatula sapu atas meringue yang dah siap di bakar tu.
9. taburkan buah-buahan atas whipping cream tu. simpan dalam peti. siap.
sebenarnya orang duk letak buah kiwi, buah strawberry ( yang masam-masam) supaya rasa manis dan masam tu ada. tak lah manis saje-saje. tp sbb mase buat ni, on the spot, guna je apa yang ada. pic pun adila yang ambil. tak berapa nampak rupa sebenar.
No comments:
Post a Comment