Friday, 21 December 2012

Resepi Blueberry Cheese Tart


atas permintaan adik2 yang super duper teringin makan blueberry cheese tart. resepi dari cik hana. menjadi dan sangatlah sedap. 

abaikan rupa. rase marvelous!

PASTRY

Bahan-bahan
  • 170gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. (kalau guna telur gred b, buang sikit putih telur tu)
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC atau sehingga masak.

CREAM CHEESE FILLING

Bahan-bahan
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :

  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling blueberry (filling lain pun bole) ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
  • utk lukis atas tu, ambil sikit cream cheese filling, campur pewarna, n lorekkkan.




No comments:

Post a Comment