atas permintaan adik2 yang super duper teringin makan blueberry cheese tart. resepi dari cik hana. menjadi dan sangatlah sedap.
abaikan rupa. rase marvelous!
PASTRY
Bahan-bahan
- 170gm marjerin
- 50gm gula aising
- 1 biji telur Gred C
- 290gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. (kalau guna telur gred b, buang sikit putih telur tu)
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC atau sehingga masak.
CREAM CHEESE FILLING
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 250gm cream cheese
- 50gm gula kastor / gula halus
- 1 biji telur Saiz B
- ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling blueberry (filling lain pun bole) ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
- utk lukis atas tu, ambil sikit cream cheese filling, campur pewarna, n lorekkkan.
No comments:
Post a Comment