aku tau kek batik ni dah biase orang buat kan. and orang kate senang. kacang. tutup mate pun bole buat kan. yup memang la senang. cume resepi kek batik ni ada macam-macam. tanpa telur, dengan telur, dan boleh tambah kacang, gajus untuk bg lagi sedap. ikot kreativiti lah. and kalau patah kan biskut, salut dengan milo yang di masak dengan susu pun jadi je kek batik. sedap je. tak ade masalah.
Jom tengok resepi aku :)
- 200gm serbuk milo
- 3 sudu besar serbuk koko ( letak nescafe pon ok gak )
- 200gm merjerin (kalau pakai mentega, letak la 250gm pon, marjerin lagi masin)
- susu 3/4 tin
- keju 2 keping ( main taruk je, lain kali nak taruk lebih sikit)
- biskut marie satu bungkus.
cara-cara nak buat pulak ;
mula-mula patahkan biskut marie kepada 4 bahagian. jadi macam dalam gambar. kejap je pun patahkan.
satukan milo,mentega,susu dan keju dalam kuali. guna api yang paling perlahan. kalau tak nanti jadi berketul.
gunakan whisk untuk kacau bahan dalam kuali. adalah di nasihatkan cairkan mentega dulu baru masuk bahan lain. kan da jadi macam ni. haha.
setelah bahan yang di masak sebati, masukkan biskut didalam kuali. gaul rata kesemua bahan-bahan. cara lain, tuang bahan masak tadi dalam bekas yang dah disusun biskut marie.
kemudian, masukkan biskut yang sudah digaul ke dalam bekas dan mampatkan. boleh mampatkan gune sudu, gune senduk atau letak kain dalam plastik,dan tekan pakai tangan. tekan-tekan sampai jadi macam ni.
dah siap, masuk dalam peti. maka, ini lah hasil nya. potong dan ngappp! rase macam biskut tu terlalu banyak untuk coklat. mayb lepas ni kurang kan sikit biskut :)
P/S : paham tak?
terliur pulaa kita :3
ReplyDeletehehe jemput makan mardeeya :)
Deleteamboi dik, sedap nya mama tgk ni..
ReplyDeletekalau mama yang masak mest lg sedap :)
Deletetiba tiba lapar :(
ReplyDeleteJemput makan mieprosa :)
Deletewah.. sedapnya.. akak nak sikit.. :D
ReplyDeletekalau akak yang buat mesti lg sedap. jemput makan kak :)
Deletesy suka tgk akk ipar buat :p hehehe.. *tgk jeee* >.< ekekkeke..sedap2 un sdp :D
ReplyDeletetengok dan makan kot :p
DeleteOmg omg !
ReplyDeleteFavourite ni kek batik ni nghahaha !
Sedap makan apabila buh dalam peti ais dan tunggu dia sejuk.. HHEhe
Atau masa panas2 tu :3
bile2 mase pun sedap iwan. sejuk sedap, x sejuk pon sedappp
Deletehuwaaaa fav kak lea jugak ni,tau.ingat lagi masa bujang dulu duduk ngan uncle dan auntie.then sepupu ada 5 orang.time kak lea cuti rajinlah buat kek batik.makan sejuk2 perghhhh nanges kot he3...yang tambah nak nanges tu sebab letak je atas meja..sepupu kak lea bertukar jadi gergasi kepala hitam.sekelip mata tengok pinggan licin ^^
ReplyDeletehahhaa.. same la dengan uma ain ni.. kek batik paling cepat la habis. buat la gaya ape pun. konpem licin :)
Deletefav kita nie.. sedap nyer
ReplyDeletehehe.. same la liana :)
Deleteowh kene letak cheese eh..
ReplyDeleteoooo..
nanti nak cubalah..
yeay!!
bila tu?
ha ..itu kita x tau..^^
cheese letak lbh lagi, lagi sedap kot.. ade 1 ag resepi ain nak cube.. lagi maveles :)kek batik versi lain lak.
Delete