Wednesday, 19 June 2013

Resepi Cek Mek Molek


mesti sesetengah orang bertanya, apakah mende di dalam gambar ini.. hikhik.. ini lah kuih cek mek molek yang terkenal di pantai timur. Tapi, aku tak bejaya membentuk kuih ni menjadi seperti yang aku beli. haha.. tangan kasau gegau. tapi mesti lah boleh di makan. apetah lagi senang di buat.. berpeluh jugak duk menguli tepung :p

bahan-bahan :
2 biji keledek ( prefer oren)
2 cawan tepung ( sebenarnye bergantung pada doh nanti)
gula secukupnya
garam 1 sk
minyak untuk menggoreng (deep fry)

cara-cara :

  1. rebus keledek sampai empuk. dah empuk lenyek-lenyek kan.
  2. gaul bersama tepung, garam dan sesudu gula, masuk sikit-sikit smpai tepung tak melekit pada tangan. 
  3. ambil tepung yang dah di uli, buat bentuk bulat, kemudian leperkan. letak gula di tengah-tengah. kemudian kapitkan. jangan bagi bocor.
  4. goreng dengan cara deep fry. siap
p/s : maaf kalau tak faham cara-cara.


11 comments:

  1. sy suka kuih ni.. paling senang skli...ekkekekke :D

    ReplyDelete
  2. sedap kuih ni adik.. akak pernah makan masa belajar di terengganu dulu.. kat sini susah nak dapat.. thanks berkongsi resipinya.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kak.. kat pantai timur kuih ni femes.. same2, ilmu di kongsi, moga dapat manfaat bsame2 :)

      Delete
  3. perghh!! rajin nye awak ni..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. rajin bile ade kelapangan. musim cuti kan :)

      Delete
  4. akak x tahulah akak pernah mkn ke tak kuih ni.kdg2 tahu mkn je tapi nama tak tahu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. biase la tu kak.. sy pon cam tu gak..:)

      Delete
  5. alalalala akak...resepinya ada tp masa nk membuatnya pulak tkde..haha..hmmm alang2 akak dh pnah buat so...apa kata t balik asrma lps 2 bln ni akak buatkan..hehehe...my feveret nih

    ReplyDelete